Chleb w innej formy

Pieczywo stanowi pewną z ważniejszych dziedzinie polskiego menu każdego dnia. Mamy spośród nim do budowania w terminie śniadań, deserów czy kolacji. Zajadamy się nim w dowolny rób i w niejednej wersji. Nasz pierwszy posiłek to najczęściej kanapka z twarożkiem, szynką lub dżemem. Potem lunch do rzeczy, złożony z bułki wypełnionej zieloną sałatą, mozzarellą, pomidorami i bazylią. Gdy nadchodzi wieczór ponownie do góry przychodzi nam chleb, tym zupełnie w klasy na ciepło. Można tu przekroić na pół sztangielkę również na którąkolwiek z części nałożyć pieczarki, oliwki oraz żółty ser, a wtedy dać do rozgrzanego piekarnika. Posiadamy te możliwość wypracowania sobie tostów z jakimkolwiek wypełnieniem i zalać je sosem jogurtowym. Koncepcji możemy korzystać tu naprawdę wiele, a zależą one jedynie od tego, co nam przemyka po głowie. W jakimś sposobie wykorzystania chleba odnajdujemy coś dla siebie. I chociaż zdajemy sobie sprawę, iż w nadmiarze wszystko szkodzi, to temu produktowi często nie jesteśmy zdolni się oprzeć. Żeby nieco urozmaicić sobie jadłospis z nim w skórze głównej, możemy i sami go upiec. Liczba składników nam tu potrzebnych nie jest ogromna, i sam proces jest bardzo łatwy. Potrzeba nam zatem tylko wole a pozytywnego przepisu, by wszystko wyszło po polskiej myśli.  

This entry was posted on 6 Październik 2015. Bookmark the permalink.